БІЗ ЖАЙЛЫ
Қазақ халқының ежелден келе жатқан дәстүрлі тағамы тойымды, дәмді, хош иісті еттен жасалатын «Ет асу» болып табылады. Оны басқаша «Ет» немесе «Бешбармақ» деп те атайды.
Әрбір аймақтың, әр үйдің және әр отбасының бұл тағамды дайындаудың өзіндік дәстүрлі рецепттері бар. Қазақстанның солтүстігінде «Бешбармақ» дайындаудың ерекшелігі – сүрленген-ысталған сүр ет болып табылады. Етті өңдеудің бұл әдісі осы құнды өнімді ұзақ көші-қон кезінде сақтауға мүмкіндік берген, сондай-ақ оған дәмдеуіштер мен қоспаларды қолданбай, еттің қарқынды дәмі мен хош иісін берген.
Қазіргі уақытта етті сүрлеу шеберлігі тез жоғалып барады: ата-бабамызға үйреншікті өнім деликатеске айналды, ал сүреттен жасалған Бешбармақ қымбат мерекелік тағамға айналды.
Осылайша, TezBesh ұжымындағы пікірлестер бір дастархан басына жиналып, көшпелілердің төл тағамы жойылып кетпес үшін сүрленген-ысталған еттен дайындалған «Бешбармақты» мүмкіндігінше көп адамға қолжетімді ету керек деген шешімге келді.
Біз бар күш-қуатымыз бен білімімізді солтүстік Қазақстанның дәстүрлі тағамының жобасын дамытуға жұмсадық. Мұнда әрбір қонақ еттің таза әрі қанық дәміне негізделген, өңдеудің байырғы әдістері – сүрлеу және ыстау арқылы жақсартылған тәбетті, құнарлы, сонымен қатар қолжетімді тағамдардан дәм тата алады. Әрине, дәл осы жерден солтүстік қазақ асханасының квинтэссенциясы – ысталған жылқы етінен жасалған бешбармақтың дәмін де татуға болады.
Дәмі тіл үйіретін, хош иісті, жұмсақ еттің дәмін татыңыз. Көзіңізді жұмыңыз, осы дәм мен иіс сізді шексіз жазғы даланың ортасындағы кешкі оттың басында отырғандай сезіндірсін.
Шын жүректен,
TezBesh ұжымы